Show me a future where I can live
— Ursula K. Le Guin - The Dispossessed
Hoe veranderen we de wereld, onze huidige economische en politieke systemen? En dat zonder invloed van een aanstaande klimaatramp? Waar zouden we zijn zonder schrijvers met een grote verbeelding?
Bekende diatonische verhalen zijn vaak voorzien van veel kritiek, maar wij wilden graag wat meer. Zien hoe het anders kan, met schrijvers die een toekomst voorspiegelen van hoe we ook zouden kunnen leven.
“Any human power can be resisted and changed by human beings. Resistance and change often begin in art, and very often in the art of words.”
Ursula K. Le Guin
Het boek wat we gaan bespreken, De Ontheemde van Ursula K. Le Guin zit vol met onderwerpen als anarchisme en revolutionaire samenlevingen, kapitalisme, individualisme, en collectiviteit.
Over het boek
De Ontheemde vertelt het verhaal van Shevek, een natuurkundige op de anarchistische planeet Anarres. Hij keert terug op Urras, de planeet waar zijn voorouders ongeveer 200 jaar geleden leefden. Hij landt op A-lo waar de meest succesvolle, vrij markt lijkt te heersen op Urras. Maar hij is geschrokken van de rijke, maar ook ongelijke samenleving die hij ervaart, zeker omdat hij een arm, maar gelijkwaardig Anarres gewend was.
Lees dit avontuurlijke boek waarin je gedachten worden uitgedaagd, en neem daarna deel aan onze boekclub om je gedachten met ons te delen.
Praktische info
Maandag 29 maart van 20.00 tot 21.30u CET online
Wil je er bij zijn? Schrijf je hier hier in en ontvang verdere info per mail.
Lees het boek in je eigen tempo vooraf. Tijdens de bespreking houden we de groep klein zodat we ruimte hebben voor een verdergaande discussie, dus geef je op tijd op!
De sessie is in het Engels, het boek kan wel gelezen of geluisterd worden in het Nederlands.
Koop het e-book bij onze favoriete boekhandel Van Piere of een hard copy via info@vanpiere.nl
Host voor de bespreking is Corina Maduro.
Ursula K. Le Guin
Ursula Le Guin (1929 – 2018) was een Amerikaans schrijfster van sciencefiction- en fantasyboeken.
Ze schreef meer dan 20 verhalende boeken, ruim 100 korte verhalen, poëzie, literaire kritische stukken, vertalingen en kinderboeken.
Met haar verbeelding was ze een grote inspiratie voor grote denkers als Timothy Morton en Donna J. Haraway.
STRP 2021: Collectiviteit
In een tijd waarin het individu wordt overrompeld door de complexiteit van de wereld moeten we op zoek naar nieuwe vormen van verbinding – welke vormen zouden dat kunnen zijn? En welke rol kunnen kunst, technologie en de natuur spelen om die nieuwe vormen te bewerkstelligen? Hyperindividualistisch consumentisme, gebaseerd op algoritmes, geeft ons het gevoel dat de wereld kan worden vormgegeven op basis van onze persoonlijke verlangens, wat de noodzaak om met anderen in gesprek te gaan omzeilt. Maar we hebben een visie nodig die ons verbindt, in plaats van de focus op wat eenieder van ons uniek maakt.
In 2021 richt STRP zich op het thema ‘Collectiviteit’ en brengt kunstenaars, ontwerpers, technici en filosofen samen. Ook op STRP Festival, dé plek waar kunst, wetenschap en technologie worden samengebracht om alternatieve perspectieven op de toekomst te ontwikkelen, vind je dit thema op verschillende manieren in de evenementen terug. Door immersieve kunstwerken te combineren met interactieve lezingen, krijgt ook het publiek een mogelijkheid om aan het gesprek deel te nemen. Het festival presenteert 3 - 6 juni werken met een nieuwe blik op het publiek als collectief, hun verbindingen met elkaar, met dieren, planten en andere niet-menselijke wezens, de planeet, de kunstenaar en met het kunstwerk zelf.
Voor het volledige programma, check onze socials, website of schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief!