De virtuele of digitale wereld wordt vaak beschouwd als een oneindige ruimte, met eindeloze mogelijkheden. Het digitale netwerk waarmee een groot deel van onze communicatie verloopt wordt geassocieerd met iets ongrijpbaars, immaterieels en onzichtbaars, omdat we in ons dagelijks leven nauwelijks de fysieke elementen ervan zien - van grondstoffen in de apparaten die we gebruiken, tot de kabels in de zee en satellieten in de atmosfeer die ons verbinden en de enorme datacenters waaruit de 'digital cloud’ bestaat. Door te zoeken naar andere manieren waarop het fysieke en digitale, het natuurlijke en artificiële zich tot elkaar verhouden – of zelfs elkaars rol kunnen vervullen - experimenteren kunstenaars als James Bridle en Cream on Chrome met nieuwe relaties tussen de ‘natuurlijke’ wereld en digitale netwerken en technologieën. Dit kan worden opgevat als een poging om te breken met het dualistische denken dat de westerse samenleving zo kenmerkt.
STRP Scenario #16: Interspecies Internet onderzoekt deze steeds verdergaande verstrengeling in het netwerk van digitale technologie, waaronder het internet, en de natuurlijke wereld. Hoe ziet een alternatief economisch systeem, waarin we meer-dan-mensen betrekken, eruit? Wat kunnen we leren van natuurlijke systemen van bomen die met elkaar verbonden zijn, met elkaar communiceren en voedingsstoffen via schimmelnetwerken (ook wel het Wood Wide Web) onderling verdelen? Samen met co-creator Ayoung Kim kijken we naar manieren waarop we de datasfeer in het natuurlijke kunnen integreren. In de vorm van een hybride evenement bespreken we met elkaar in hoeverre de digitale en de natuurlijke wereld kunnen samensmelten en of we daarmee de huidige biosfeer kunnen versterken. STRP Scenario #16 vindt namelijk niet alleen live in Eindhoven plaats, maar ook in een onderwaterwereld ontworpen door Kim in VRChat. Je kan dus in ook in de metaverse meepraten!
Scenario #16 Interspecies Internet
Entanglement in the network of digital technology
VRChat manual
Om deel te nemen aan dit STRP Scenario in VRChat is het handig om vooraf het programma te downloaden en een user aan te maken. Hier vind je een handleiding om je op weg te helpen!
Locatie
Online: VRChat & livestream via strp.nl
On-site: Pullman Hotel
Co-creator
Ayoung Kim (KP)
Kunstenaar Ayoung Kim gebruikt de middelen van speculatieve vertellingen, narratieven en retoriek om onbekende vormen van lezen, luisteren en denken over de wereld op te roepen, door zich te richten op een onwaarschijnlijke ontmoetingen van ideeën. Geïnteresseerd in de noties van kruisingen, overdrachten, transnaties, transposities en omkeerbaarheid, zoekt Kim naar mogelijke integraties, articulaties en botsingen van dingen tussen tijd, ruimte, structuur en syntaxis. De resultaten nemen de vorm aan van video, stem, sonische fictie, beeld, diagram en tekst, en worden getoond in de vorm van tentoonstellingen, performances en publicaties.
Sprekers
James Bridle (UK)
James Bridle is schrijver en kunstenaar met een grote belangstelling voor technologie, beeldende kunst en ecologie. Zijn bekendste boek is 'New Dark Age: Technology and the End of the Future'. In 2022 verschijnt 'Ways of Being'. Bridle heeft documentaireseries over kunst en technologie geschreven en gepresenteerd voor onder andere BBC Radio.
Cream on Chrome (NL)
Het ontwerpduo Cream on Chome bestaat uit ontwerpers Martina Huynh en Jonas Althaus. Zij leggen de focus van hun werk op interactieve ervaringen. Zo maken ze het onderzoeken van sociaal-politieke vraagstukken intuïtief en leuk.
Soyo Lee (KR)
Soyo Lee is een beeldend kunstenaar en onderzoeker gevestigd in Seoul, Zuid-Korea. Haar werk is gebaseerd op de visuele cultuur van illustraties, modellen en specimens uit de geschiedenis van de natuurwetenschap tijdens de moderne overgangsperiode in Korea. Haar werk was te zien in onder meer het Museum of Modern and Contemporary Art Korea, Museum of Contemporary Art Australia, Seoul Museum of Art, en Nam June Paik Art Center.
Sarah Grant (US)
Sarah Grant is een Amerikaanse mediakunstenaar en pedagoog, gevestigd in de Weise7 studio in Berlijn. In haar werk houdt ze zich bezig met het elektromagnetische spectrum en telecommunicatienetwerken als artistiek materiaal, sociale omgeving en politiek landschap. Daarnaast ontwikkelt ze kunstwerken als educatieve instrumenten en workshops die computernetwerken en radiotechnologie ontrafelen.
Moderator
Ruben Baart is hoofdredacteur van Next Nature Network. Hij opereert op het snijvlak van design, wetenschap en technologie. Als toekomstoptimist is het zijn doel om het publiek mee te nemen in de wonderlijke ontwikkelingen rondom technologische vooruitgang en gelooft hij dat, door anders naar de wereld te kijken, we er een menselijkere toekomst op na zullen houden.
Dit programma is mede mogelijk gemaakt door The Arts Council Korea.
Waar is het?
Vestdijk 47
Eindhoven