Begin 2021 werd Beeple, vooral bekend om zijn gratis VJ-loops, de op twee na meest waardevolle levende kunstenaar ter wereld, dankzij de verkoop van een digitale montage van $69 miljoen. Maar voordat Beeple zijn werk bij Christie's verkocht, spendeerden andere kunstenaars al maanden en jaren aan het onderzoeken van de oorsprong van Non-Fungible Tokens (NFT's). Sommige kunstenaars vonden hiermee een langverwacht platform voor hun generatieve kunst en produceerden grote series unieke beelden. Andere kunstenaars besloten de uitdagingen van deze technologie te verkennen door zich te richten op de hoge energieconsumptie en CO2-uitstoot die gepaard gaat met de creatie van cryptovaluta. Curatoren, galeries en handelaars onderzochten juist de mogelijkheid van winstdelingsafspraken die voorheen moeilijk te rechtvaardigen of uit te voeren waren.
De opwinding, kritiek en experimenten rondom cryptovaluta hebben geleid tot grote verdeeldheid in de kunstgemeenschap. Wat betekent het als een van je collega's plotseling multimiljonair is? Kan er sprake zijn van klassensolidariteit als we ons niet meer in dezelfde financiële positie bevinden? Wat betekent het om het milieu prioriteit te geven in het midden van het ‘kapitaloceen’, en is het moreel verdedigbaar om deel te nemen aan een systeem met hoge emissies wanneer er een alternatief met lage emissies voorhanden is? Zijn cryptovaluta’s werkelijk ontworpen om een radicaal egalitarisme te creëren, of moedigen ze wraakkapitalisme en een "dit is van mij" of "ieder voor zich" houding aan? Heb ik mijn kans gemist om iets groots te maken, of moet ik me haasten om iets in elkaar te zetten voor het te laat is? Waarom wordt mijn kunstwerk steeds nagemaakt, en kan ik er iets aan doen? Waarom is dit zo ingewikkeld? Waarom heeft iedereen het de hele tijd alleen maar over geld? Kunnen we hier nog samen uitkomen, of zijn we voor altijd opgesplitst in groepen, gebaseerd op onverzoenlijke morele verschillen?
Terwijl het in gesprekken rondom NFT’s niet ontbreekt aan feiten, cijfers en analyses, hebben we nog niet veel tijd genomen om te praten over hoe we ons hier nou eigenlijk bij voelen. STRP Scenario #17: Crypto Therapy For Mixed Crypto Feelings stelt vragen over onze verwarring, opwinding, frustratie, financiële onrust en misschien zelfs veranderende vriendschappen door het complexe fenomeen van cryptovaluta en NFT’s. In het Scenario worden mensen met verschillende ervaringen en achtergronden in crypto en NFT’s uitgenodigd voor een reeks groepstherapiesessies. Onder deskundige begeleiding creëren we samen met co-creator Kyle McDonald een veilige en private ruimte waar we onze gevoelens kunnen delen en erover doorpraten, en waar we proberen om de sociale dynamiek achter crypto-angst, en onze eigen aanpak, beter te begrijpen. Neem als bezoeker vooral je gezond verstand mee, zodat we collectief plannen kunnen maken voor onze toekomst - met of zonder cryptos.
Scenario #17 Crypto Therapy for Mixed Crypto Feelings
Crypto currency and NFTs
Programma
Sessie 1: 14:00 - 15:30
Sessie 2: 17:00 - 18:30
Sessie 3 (online only): 18:30 - 20:00
Co-creator
Kyle McDonald (US)
Kunstenaar Kyle McDonald werkt met code en richtte zich het afgelopen jaar vooral op de energie en uitstoot van het Ethereum netwerk. Met zijn interactieve installaties, stiekeme interventies, speelse websites, workshops en toolkits verkent hij de mogelijkheden van nieuwe technologieën. McDonald heeft gewerkt als adjunct-professor aan NYU's ITP, is lid van F.A.T. Lab, community manager voor openFrameworks, en artist in residence bij STUDIO for Creative Inquiry aan CMU en YCAM in Japan
Moderator
Michelle Kasprzak (UK)
Dr. Michelle Kasprzak is een authoriteit op het gebied van digitale culturen, speculatieve toekomstbeelden en innovatie, als curator, docent, schrijver en kunstenaar. Onlangs ontving ze de steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie voor een onderzoeks- en experimentatieplatform over NFT's.
Waar is het?
Vestdijk 47
Eindhoven